Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.
Martin Luther King Jr. , A Testament of Hope: The Essential Writings and Speeches - 1986 A.D.
Την προηγούμενη Παρασκευή έγινα ευτυχής κάτοχος ενός Macbook Air 13", i5 cpu, 256 SSD, 4 GB RAM. Μετά από λίγες κι όλας ημέρες το ‘air’ έχει δείξει τι μπορεί να κάνει και πως αντιδρά σε καθημερινή χρήση. Θα περιγράψω την μικρή εμπειρία μου με αυτό και θα παραθέσω κάποιες απλές οδηγίες χρήσης για να μπορέσουμε να εκμεταλευθούμε αυτό το μικρό θαύμα της τεχνολογίας, στο έπακρο!
Αρχικά λοιπόν, να πούμε ότι το Macbook Air είναι απίστευτα ελαφρύ κι λεπτό, γι αυτό άλλωστε αποκαλείται κι ‘air’. Η διαφορά του με το Macbook Pro 13" είναι αισθητή. Ο βασικός συντελεστής για την αγορά του ενός ή του άλλου είναι η χρήση. Εάν ο χρήστης σκοπεύει να κάνει εργασίες cpu-intensive όπως video ή audio editing, password cracking(!) κλπ. Καλύτερα να αγοράσει το Macbook Pro που έχει σαφώς μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύει ισχύ. Αλλιώς, για τον μέσο χρήστη ή για τον χρήστη που έχει στο σπίτι έναν iMac το Macbook Air είναι το τέλειο portable μηχάνημα.
Η τιμή είναι σαφώς τσιμπημένη στην περίπτωση μου, αφού διάλεξα το μεγάλο μοντέλο με τα 256 GB σκληρό δίσκο SSD κι ανέρχεται στα 1.650 €.
Ξεκινώντας από τον επεξεργαστή να πούμε ότι η επιλογή βασίστηκε με βάση την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας στην μέγιστη επεξεργαστική ισχύει ισχύ αλλά και την τιμή… Το δικό μου μηχάνημα φοράει έναν** 1.7GHz dual-core Intel Core i5** με 3MB shared L3 cache. Υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης σε 1.8 Ghz i7 με 4 MB shared L3 cache αλλά για τις εργασίες που κάνω on the road είναι overkill. Ο επεξεργαστής μας παρέχει αρκετή ισχύει ισχύ για να τρέξουμε άνετα το MacOSX Lion, Office Applications όπως το Pages και το Numbers, Browsing, eMail-ing, κλπ.
Η RAM είναι το μόνο αρνητικό της υπόθεσης. Το air στις 13" έρχεται με 4 GB 1333 Mhz DDR3 η οποία είναι αρκετή σήμερα. Δεν γνωρίζω αν θα είναι αρκετή στο μέλλον, με την ταχύτητα που αναπτύσσονται τα λειτουργικά συστήματα πλέον, πιστεύω πως σε 3 χρόνια τα 8 GB RAM θα αποτελούν το standard και τότε το Macbook Air κινδυνεύει να χάσει κατά πολύ την αξία του. Κι αυτό γιατί η RAM δεν είναι expandable, που σημαίνει πως δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης!
Το μηχάνημα προσφέρει 2 θύρες USB v2 (έως 480 Mbps), θα μπορούσαν να είναι USB v3 αλλά η Apple θέλει να προωθήσει το thunderbolt που είναι μια νέα τεχνολογίας διαμεταγωγής που υπόσχεται να φτάσει τα 861 MB/s read και** 746 MB/s write** σε εξωτερικές συσκευές όπως σκληροί δίσκοι και media players. Φυσικά για να απολαύσετε αυτό το μεγαλείο ταχύτητας, πρέπει να έχετε συσκευές που να το υποστηρίζουν, κι όπως παλαιότερα με το Firewire είναι σπάνιες κι ακριβές συσκευές, τουλάχιστον σήμερα. Στο μέλλον φαντάζομαι πως οι εταιρίες που συνεργάζονται με την Apple θα το χρησιμοποιήσουν.
Έπειτα υπάρχει σαν bonus μια θύρα για κάρτες SD, που την βρίσκω πολύ χρήσιμη καθώς βολεύει στα ταξίδια και την γνωστή θύρα του power adapter για ρεύμα. Η θύρα thunderbolt προσφέρει και δυνατότητα εξόδου σε HDMI με έναν adapter που μπορείτε να αγοράσετε μέσο διαδικτύου. Το καλό είναι ότι βγάζει και ήχο εκτός από εικόνα στο HDMI.
Ο σκληρός δίσκος είναι είτε 128 GB είτε 256 GB flash storage, είναι και η βασική διαφορά στην τιμή που έχουν τα δύο μοντέλα 13". Κι όταν μιλάμε για flash storage, αναφερόμαστε στην τεχνολογία solid state drive. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους είναι η ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα μας. Επίσης είναι αθόρυβοι δίσκοι. Τα μειονεκτήματα είναι ο μικρότερος μ.ο. ζωής και η τιμή, καθώς είναι πολύ ακριβότεροι ανά GB. Η ταχύτητα που απολαμβάνει το air προέρχεται κατά βάση από τον δίσκο SSD κι αν κρίνω από τα σχόλια που διαβάζω στο διαδίκτυο, στην καθημερινή χρήση επί ίσης όροις είναι πιο responsive, άρα ταχύτερο, από τα Macbook Pro με i7 επεξεργαστές και hard disk drives!
Φυσικά είναι διαθέσιμες οι standard ασύρματες τεχνολογίες, όπως bluetooth (v.4) και ασύρματη κάρτα δικτύου 802.11n Wi-Fi. Όλα σε συσκευασία υπερβολικά compact!
Για τους gamers θεωρώ πως το μηχάνημα δεν κάνει, αλλά ας αναφέρουμε πως έχει κάρτα γραφικών Intel Graphics HD 3000 με 384 MB DDR3 SDRAM shared with main memory. Καθότι έχω να παίξω παιχνίδι στον υπολογιστή από το Kung Fu Master στο Atari, ας μην ασκήσω κριτική επί του θέματος.
Θεωρώ αρκετά σημαντική την υποστήριξη backlight, που προσφέρει τον απαραίτητο φωτισμό στο πληκτρολόγιο. Το πληκτρολόγιο είναι πλήρως εργονομικό. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα πλήκτρα είναι απολύτως φυσιολογικές, δεν θα ζοριστείτε καθόλου.
Η μπαταρία μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες σύμφωνα με την Apple. Σύμφωνα λοιπόν με τον εγχειρήδιο της Apple κι όχι μόνο, η μπαταρία χρίζει ιδιαίτερης προσοχής για να διαρκέσει αρκετά, έως και 5 χρόνια. Η μπαταρία είναι ένα από τα λίγα μέρη του υπολογιστή που μπορείτε να αλλάξετε. Η πρώτη φόρτωση είναι μείζονος σημασίας, πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο 100%. Εάν π.χ. σταματήσει η φόρτιση στο 90%, υπάρχει περίπτωση το υπόλοιπο 10% να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Η μπαταρία αποτελείται από υγρά, τα οποία αλλάζουν θέση, από την μια μεριά στην άλλη. Καλό είναι αυτή η μετακίνηση να γίνεται συχνά εάν θέλουμε η μπαταρία να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Apple γράφει στο εγχειρίδιο του MacBook Air πως, το ελάχιστο είναι μια πλήρη φόρτιση-αποφόρτιση τον μήνα. Αυτό κρατάει σε λειτουργία τα υγρά της μπαταρίας, κι έτσι θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μας όταν χρειαστεί. Άρα καλό είναι να μην έχετε τον φορητό σας συνέχεια στην πρίζα.
Στην καθημερινή χρήση το macbook air διαπρέπει. Χρησιμοποιώ προγράμματα όπως Numbers, Pages, Mail, Safari, TextMate, iTunes, Terminal, κλπ. σε καθημερινή βάση. Το launch σε Macbook Air, όπως έχω γράψει και πιο πάνω, είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Τα Applications ανοίγουν λίγα κλάσματα μετά το click. Το εικονίδιο δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει την πρώτη αναπήδηση. Το default resolution (1440x900) είναι εκπληκτικό και μας επιτρέπει να απολαύσουμε το διάβασμα. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η ανάλυση θα βολέψει μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά προσωπικά με έχει εντυπωσιάσει!
Το μόνιμο πρόβλημα που έχω να αντιμετωπίσω είναι το backup. Καθότι δεν έχω Time Capsule στο σπίτι, θα πρέπει να χρησιμοποιώ είτε USB disk, είτε κάποιο third party app που να υποστηρίζει Time Machine. Επειδή όμως δεν βρίσκομαι συχνά στο σπίτι, προσχώρησα σε μια υπηρεσία επί πληρωμή που ακούει στο όνομα backblaze. Το backblaze παίρνει αυτόματα backup, τα βασικά αρχεία του υπολογιστή μας, και τα αρχειοθετεί online. Δουλεύει αθόρυβα στο background. Το κόστος της υπηρεσίας είναι 50 USD για ένα έτος. Λιγότερο από 5 € το μήνα και μπορούμε στείλουμε στο backup όσα δεδομένα θέλουμε!
Επίσης, έχω μια άδεια Disk Drill που με ενημερώνει για την υγεία του σκληρού δίσκου SSD μέσω S.M.A.R.T. Το S.M.A.R.T. και το recovery vault παρέχετε από την δωρεάν έκδοση του Disk Drill. Δεν υποστηρίζουν S.M.A.R.T. όλοι οι δίσκοι SSD. Αλλά αυτός του Macbook Air το υποστηρίζει μερικώς, παρέχοντας όλες τις βασικές πληροφορίες.Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι SSD δεν υποστηρίζουν S.M.A.R.T. και γι αυτό δεν έχει νόημα το monitoring, αυτό είναι μέγα λάθος. Αν δεν υποστηρίζουν S.M.A.R.T. υποστηρίζουν κάτι παρόμοιο και η δυνατότητα παρακολούθησης υγείας τους σκληρού δίσκου είναι σαφώς σημαντικότερη σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους που υποστηρίζουν πολύ περισσότερες εγγραφές, άρα χαλάνε σπανιότερα.
Θεωρώ πως με αυτά τα δύο προγράμματα τα δεδομένα μας είναι προστατευμένα σε μεγάλο βαθμό. Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικές για τα δύο προγράμματα, μπορείτε να ψάξετε online να δείτε τι σας ταιριάζει. Ως εναλλακτική του backblaze εμφανίζεται το CrashPlan. Εναλλακτική για το Disk Drill δεν γνωρίζω, αλλά S.M.A.R.T. διαβάζει και το Tech Tool Pro.
Το Macbook Air i5 όπως κι όλη η καινούρια σειρά έρχεται με το Lion εγκατεστημένο. Δυστυχώς η έκδοση που θα βρείτε εγκατεστημένη στην αρχή, δημιουργεί προβλήματα στους χρήστες με τα upgrades του iLife αλλά και με προγράμματα όπως το dropbox. Έχω διαβάσει τόσα πολλά τις τελευταίες ημέρες, που πλέον δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι ο λόγος που τα μηχανήματα που έχουν κάνει migrate από Snow Leopard δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουν τα μηχανήματα με Lion pre-installed, αλλά έχω την υποψία πως είναι διαφορετική έκδοση. Η τελευταία έκδοση προφανώς έχει κάποια επιπλέον adjustments. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν την έκδοση 10.7.1 για να τους λύσει αρκετά καθημερινά προβλήματα. Το discussions.apple.com έχει πάρει φωτιά…
Ως τώρα η αγορά φαίνεται άκρως επιτυχημένη. Η Apple προφανώς θέλει να περάσει το Air σαν laptop base model και το Macbook Pro σαν το δυνατό μοντέλο της.